Hiab świętuje 70 lat zajmowania pozycji lidera w branży przeładunkowej

CARGOTEC CORPORATION, INFORMACJA PRASOWA, 7 MAJA 2014, 15:30 (EEST)

Hiab, część korporacji Cargotec, świętuje w tym roku 70-lecie istnienia. Rocznica ta upamiętnia powstanie jednego z największych wynalazków współczesnego przemysłu. Siedemdziesiąt lat temu szwedzki producent nart, Eric Sundin, szukał sposobu na dostarczenie ciężkich kłód z lasów do swojej fabryki. Opracowane przez niego rozwiązanie – Hiab Method – nie tylko pozwoliło sprostać temu wyzwaniu, ale rozpoczęło trwającą do dziś rewolucję w branży przeładunku towarów.

Eric Sundin, współzałożyciel powstałej w 1944 roku firmy Hiab, znalazł sposób na przekształcenie mocy hydraulicznej silnika ciężarówki w ruch podnoszący – rozwiązanie nazywane odtąd Hiab Method. Dzisiaj, 70 lat od momentu założenia firmy Hiab, zostało ono zastosowane w ponad pół milionie żurawi cargo i jest codziennie wykorzystywane przez operatorów żurawi w ponad 100 krajach na całym świecie.

Wraz z rozwojem firmy Hiab rozwijała się także podstawowa koncepcja Sundina, wg której pojazd wyposażony w układ hydrauliczny może znacznie więcej niż tylko poruszać się po drodze. Aktualnie rozwiązanie Hiab Method jest stosowane w maszynach ośmiu marek premium produkowanych przez Hiab, opatrzonych logo słonia: żurawiach cargo HIAB, żurawiach leśnych i recyklingowych JONSERED, żurawiach leśnych LOGLIFT, podwieszanych wózkach widłowych MOFFETT, urządzeniach do wymiany nadwozi MULTILIFT oraz platformach załadunkowych DEL, WALTCO i ZEPRO.

W ciągu tych lat nasza potrzeba sprostania oczekiwaniom klientów nie zmieniła się – bez względu na to, czy są to potrzeby w zakresie prędkości i precyzji czy też uniwersalności i wytrzymałości na nawet najtrudniejsze warunki pracy. Sundin był swoim pierwszym klientem, zaś Hiab nadal pracuje nad rozwiązaniami dostosowanymi do potrzeb klientów. Połączenie zgromadzonej wiedzy, nowoczesnej technologii, największej na świecie sieci sprzedaży, usług oraz wsparcia sprawia, że Hiab jest najlepszym wyborem dla niemal każdego zastosowania urządzeń do przeładunku.

Roland Sundén, prezes firmy Hiab, powiedział: „Dzięki odpowiedniemu podejściu firma Hiab z pioniera przekształciła się w wiodącego na rynku dostawcę zatrudniającego 2700 pracowników obsługujących kluczowych klientów Hiab. Przez lata zwiększaliśmy nasze udziały rynkowe w branży budowlanej, leśnej, recyklingowej i innych ważnych dla nas gałęziach przemysłu, a także pracowaliśmy nad zwiększeniem szybkości, bezpieczeństwa i punktualności w zakresie dystrybucji i logistyki. Przede wszystkim jednak zadbaliśmy o uniwersalność, niezawodność i bezpieczeństwo – nie tylko dla operatorów, ale również największych międzynarodowych korporacji”.

Nowa, jubileuszowa rodzina żurawi na rocznicę firmy Hiab
Aby podkreślić 70-letnią historię i innowacyjność firmy Hiab, opracowano nową, wyjątkową rodzinę żurawi, w której zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania dostępne na rynku. Zaprezentowane ostatnio żurawie HIAB X-HiPro 192 i HIAB X-HiDuo 188 posiadają wyjątkowe parametry, dzieki czemu są w stanie wyjść naprzeciw wszelkim wymaganiom klientów. Każdy żuraw posiada osobny numer i unikatowy „paszport”.

„Jesteśmy dumni z naszych żurawi oraz z naszego dziedzictwa. Dziękujemy klientom za docenienie jakości naszych produktów oraz wartości dodanej, jaką wnoszą do firm. To warto uczcić” – podsumował Roland Sundén.

Aby dowiedzieć się więcej o jubileuszowej rodzinie żurawi, prosimy o kontakt z lokalnym przedstawicielem firmy Hiab.

W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o kontakt:
Roland Sundén, prezes, Hiab; e-mail: roland.sunden@hiab.com
Lotta Clausen, wiceprezes, Communications, Hiab; tel. +46 372 378 138, e-mail: lotta.clausen@hiab.com

Zdjęcie: Założyciel Hiab Eric Sundin (po lewej) obok swojego asystenta Einara Frisk, prezentującego Hiab 19 – pierwszego żurawia cargo na świecie.

Hiab jest światowym liderem w dziedzinie przeładunku drogowego. Najważniejsza jest dla nas satysfakcja klienta. Firma zatrudnia około 2700 profesjonalistów, którzy pracują nad dostarczaniem odbiorcom na całym świecie produktów i usług o niezrównanej wydajności. Nasz asortyment obejmuje żurawie cargo HIAB, żurawie leśne i recyklingowe JONSERED, żurawie leśne LOGLIFT, podwieszane wózki widłowe MOFFETT oraz urządzenia do wymiany nadwozi MULTILIFT, jak również platformy załadunkowe DEL, WALTCO i ZEPRO. www.hiab.com

Hiab jest częścią Cargotec. W 2013 roku obroty firmy Cargotec wynosiły 3,2 miliarda euro. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 11 000 pracowników. Akcje Cargotec klasy B są notowane w helsińskim oddziale NASDAQ OMX. Ich symbol giełdowy to CGCBV. www.cargotec.com

Din sökning på "" gav träffar.

Searching